Fibergruppen

Förslag från Fibergruppen

Introduktion


Fibergruppen har som uppgift att ta fram förslag lösningar för internet för samfälligheten.

Idag levererar Comhem internet via Coax till ca 85 % av medlemmarna i samfälligheten.

Förslagen från de olika leverantörerna är inte helt jämförbara, tabellen nedan är ett försök att visa investeringskostnad och löpande kostnad.

Kostnaded för de olika förslagen med bindningstid kommer variera beroende på val av leverantör efter bindningstiden (24 månader).

×

Comhem


Comhem har två förslag på leverans, dels en modernisering av nuvarande nät samt en fiberinstallation. Oavsett vilken lösning som de levererar så är det bara Comhem som är tjänsteleverantör i nätet.

Comhem har redan startat ett arbete med att modernisera nuvarande nät för att kunna öka prestanda och stabilitet (se https://www.comhem.se/fastighetsagare/10G). Lösningen innebär att nuvarande coax nät är kvar men att kapaciteten ut mot internet ökas.

Fördel: Ingen grävning krävs. Nackdel: Relativt högt pris och samma brister som nuvarande nät

Exempel månadskostnad: 519 kr i månaden för 300 mbit

Jämförpris: 519 kr i månaden, totalt 12 456 kr på 24 månader

Comhem har också lämnat en indikation på kostnad för fiberinstallation. Indikationen pekar på ca 12500 kr per fastighet.

Investeringskostnad: 12 500 kr per fastighet

Exempel månadskostnad: 519 kr i månaden för 300 mbit

Jämförpris: 1039 kr i månaden, totalt 24 956 kr på 24 månader

Telia


Telia erbjuder en fiberlösning i deras egna nät. Det betyder att de är enda tillgängliga leverantören i nätet. Erbjudandet kräver att fiber dras fram till alla fastighetet vilket betyder att samfälligheten måste bekosta fiber till de som inte vill ta den kostnaden själva.

Investeringskostnad: 5 900 kr per fastighet

Exempel månadskostnad: 348 kr i månaden för 250 mbit

Jämförpris: 593 kr i månaden, totalt 14 252 kr på 24 månader

Bilagor:

Offert, Villavägens Samfällighetsförening.pdf

IP Only


IP Only levererar öppen fiber där abbonenten själv kan välja mellan ett 20-tal olika leverantörer. I samband med installationen så erbjuds abbonemang via Viasat (500 mbit) gratis under 24 månader.

Investeringskostnad: 8015 kr per fastighet

Jämförpris: 333 kr i månaden, totalt 8015 kr på 24 månader

Bilagor:

Grävplan Villavägen_revB.pdf

IP-only referens Västerhaninge.pdf

Samfällighetsfolder.pdf

IP-Only kampanjblad viasat500.pdf

IP-only- Svart På Vitt.pdf

Open Infra


Open Infra levererar öppen fiber där abbonenten själv kan välja mellan ett 20-tal olika leverantörer. I samband med installationen så erbjuds abbonemang på (1000 mbit) gratis under 24 månader. Vilken operatör det blir förhandlas vid leveransen

Investeringskostnad: 9576 kr per fastighet. Kan delbetalas med 399 kr i månaden i 24 månader

Nätavgift: 9 kr i månaden.

Jämförpris: 408 kr i månaden, totalt 9576 kr på 24 månader

Bilagor:

Offert Openinfra.pdf

Grävplan Villavägen Västerhaninge.JPG

Stockholms Stadsnät


Stockholms Stadsnät erbjuder en fiberlösning i deras egna nät. Det betyder att de är enda tillgängliga leverantören i nätet. Erbjudandet kräver att fiber dras fram till alla fastighetet vilket betyder att samfälligheten måste bekosta fiber till de som inte vill ta den kostnaden själva.

Investeringskostnad: 18 000 kr per fastighet

Exempel månadskostnad: 65 kr i månaden för 1000 mbit

Jämförpris: 815 kr i månaden, totalt 19 560 kr på 24 månader

Bilagor:

Offert Villavägens Samfällighet STOSN.pdf

Förslag


TEXT

Rekkomendation

Öppet nät


Ett öppet nät innebär att olika tjänsteleverantörer kan ansluta sig och erbjuda internet, telefoni och tv till dig som kund. Vad som skiljer sig från ett traditionellt bredbandsnät är att operatören av det öppna stadsnätet aldrig levererar och erbjuder egna tjänster. Operatören bygger nätet för att andra aktörer ska kunna nå sina kunder eller kunna leverera sina tjänster.

Öppenheten innebär att det råder fri konkurrens mellan tjänsteleverantörerna som finns i nätet. Det ”öppna” betyder alltså att Telia, Telenor och Comhem, som är de 3 största leverantörerna i Sverige, lever helt sida vid sida i ett neutralt nät. Samtidigt så får mer nischade aktörer som Viasat, Bahnhof och Bredband2 också chans att konkurrera på lika villkor som de stora aktörerna. Tack vare den hårda konkurrensen mellan de olika leverantörerna utvecklas ständigt nya och bättre tjänster samtidigt som priserna pressas. Du väljer själv vilken tjänsteleverantör du vill ha och du tecknar själv avtal direkt med dem.

Motsatsen till ett öppet nät är ett stängt nät, där det bara finns en tjänsteleverantör att välja bland.

Coax eller Fiber


Anslutning med fiber eller koppar/coax?

Coax nät, även kallat FiberCoax av exempelvis Com Hem, var initialt enbart en analoga infrastruktur som vad avsedd för att distribuera analog TV. I dagligt tal brukar man kalla det för Kabel-TV, men sanningen är den att man idag även kan få bredband och IP-telefoni via Coax.

Tekniken som används för att kunna använda Coax-nätet för bredband heter DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). Faktum är att DOCSIS finns i flera olika versioner och de senaste versionerna stödjer hastigheter på 1200 Mbit/s.

Fiber innebär att data överförs i form av ljus via en optisk fiber, vilket betyder att signalen färdas i ljusets hastighet via fibernätet hela vägen hem till dig utan några begränsningar.

Tekniken sätter inga gränser för framtida krav på prestanda och hastighet. Fiberkablarna skyddas av robusta rör, ligger nedgrävda djupt i marken och är därmed inte väderkänsliga.